CERN otevřel nové popularizační centrum Science Gateway

V sobotu 7. října 2023 bylo v prostorách Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě otevřeno nové centrum Science Gateway, které je zaměřené na popularizaci vědy pro všechny věkové kategorie.

Vrchní ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu MŠMT, prof. PaedDr. Radka Wildová, CSc., v panelové diskusi k otevření Science Gateway, zdroj: CERN

Slavnostního otevření Science Gateway se za ČR společně s prezidentem Švýcarské  konfederace a ministry školství a výzkumu řady evropských zemí zúčastnila vrchní ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu MŠMT prof. PaedDr. Radka Wildová, CSc., která v diskusním panelu k roli výzkumných infrastruktur v rozvoji vzdělávání ve vědě, technice a matematice vysoce ocenila práci CERN s nejmladší generací, která představuje opravdovou investici do budoucnosti.

Centrum je přístupné návštěvníkům z celého světa od 5 let věku. Cílem Science Gateway je demonstrovat význam základního výzkumu a jeho přínosů pro společnost, vzbudit zvědavost a vášeň pro vědu u nejmladších generací i široké veřejnosti, a inspirovat mladé lidi, aby se rozhodli pro kariéru v oblasti vědy, techniky, inženýrství a matematiky (STEM).

Science Gateway CERN, zdroj: CERN

Budova Science Gateway je inspirována trubkovou konstrukcí urychlovačů CERN a je tvořena z pěti prostor, ve kterých jsou výstavy, interaktivní expozice, laboratoře a auditorium. Průhledné skleněné panely a mosty dále představují závazek CERN k přeshraniční spolupráci a ke kultuře otevřené vědy, která je přístupná všem.

Interaktivní model urychlovače částic, zdroj: CERN

Budovu samotnou navrhl věhlasný architekt Renzo Piano. Výstavba byla plně financována z prostředků získaných od soukromých nadací. Očekává se, že Science Gateway každoročně navštíví až 500 000 zájemců z celého světa. Vstup do centra bude zdarma a otevřeno bude 6 dní v týdnu, od úterý do neděle.

Skupiny od 12 osob se mohou na návštěvu Science Gateway registrovat zde, jednotlivci, rodiny či malé skupiny pak zde.

 

 

 

Aktuality