Sonda Euclid úspěšně odstartovala

V sobotu dne 1. července 2023 v 17:12 odstartovala z Cape Canaveral v USA na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX mise Evropské kosmické agentury (ESA) Euclid. České firmy se na projektu podílely zakázkami za téměř 100 mil. Kč (4 mil. EUR), které byly financovány z příspěvku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) do Vědeckého programu ESA.

Start mise Euclid, zdroj: ESA – S. Corvaja

Mise Euclid

Mise Euclid byla vybrána v roce 2011 jako druhá mise střední třídy Vědeckého programu ESA. Jejím cílem je výzkum složení a vývoje temné složky vesmíru, tj. temné hmoty a temné energie. Teleskop Euclid bude provádět pozorování miliard galaxií do vzdálenosti až 10 miliard světelných let, čímž vytvoří velkou 3D mapu vesmíru. Euclid bude zkoumat, jak se vesmír v průběhu své historie rozpínal a jak se formovala jeho struktura, a odhalí více o roli gravitace a povaze temné energie a temné hmoty.

Testování sondy Euclid, zdroj: ESA-Manuel Pedoussaut

Zakázky českých podniků

Českým firmám se na misi Euclid podařilo získat zakázky za téměř 100 mil. Kč (4 mil. EUR), které byly financované z příspěvku MŠMT do Vědeckého programu ESA. Firma Atos IT Solutions and Services dodala zařízení pro testování sondy Euclid, firma Frentech Aerospace  se podílela na vývoji a výrobě modulu užitečného zařízení, L. K. Engineering zajistila ověření tepelné koncepce vědeckého modulu. Na vývoji antény, která zajistí přenos dat ze sondy Euclid na Zemi, se podílela firma SERENUM. Další dodávky pro testování sondy zajišťovala firma Terma Technologies Czech Republic.

Kompletace sondy Euclid, zdroj: ESA – S. Corvaja

ESA je mezinárodní organizace zaměřená na spolupráci v kosmickém výzkumu a při vývoji kosmických technologií a jejich využití v aplikacích. Příspěvek MŠMT na programy ESA z oblasti výzkumu a vývoje dosáhne v roce 2023 výše 14,2 mil. EUR. Celkový příspěvek ČR do ESA, tj. včetně příspěvků Ministerstva dopravy, dosáhne v roce 2023 výše 61,8 mil. EUR.

Aktuality