CESNET zprovoznil nové datové úložiště v Brně s kapacitou 26,6 PB

Sdružení CESNET uvedlo do provozu nové datové úložiště, instalované v prostorách Mendelovy univerzity v Brně. Úložiště je postavené na technologii CEPH a složené z 57 storage serverů s celkem 1368 disky poskytujícími hrubou kapacitu 26,607 petabajtu (PB). Celková hrubá kapacita dostupná pro uživatele národní e-infrastruktury CESNET se tak navýšila na 129 PB. V souhrnu nyní zahrnuje šest datových úložišť, která CESNET provozuje v Ostravě, Jihlavě, Plzni a Brně.

Technologie CEPH, která je nasazena i na většině ostatních vysokokapacitních úložišť sdružení, efektivně umísťuje data na různé servery a zařízení. Díky svému distribuovanému přístupu a možnosti přidávat další servery i kapacity spolehlivě ukládá velké objemy dat a dosahuje vysoké propustnosti.

V současné době sdružení CESNET připravuje instalaci dalšího podobného systému v prostorách výzkumné infrastruktury ELI ERIC v Dolních Břežanech u Prahy. „Toto nové datové úložiště bude stejně jako všechna naše ostatní úložiště sloužit vědcům, výzkumníkům, akademickým pracovníkům a studentům. Nabídne prostor pro archivaci i sdílení dat, a bude tak jedním z důležitých typů úložišť v naší infrastruktuře,“ uvedl David Antoš, vedoucí Oddělení datových úložišť sdružení CESNET.

Zprovoznění nových datových úložišť probíhá v rámci projektu e-INFRA CZ: Modernizace (identifikační kód:CZ.02.1.01/0.0/0.0/18_072/0015659 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání).

Původní zdroj: www.cesnet.cz

 

Aktuality