Neutrony v boji proti rakovině i HIV

Evropská unie dala jasně najevo, že výzkum a inovace se v nadcházejícím rámcovém programu Horizon Europe zaměří na mise. Tedy akce s konkrétním přínosem pro společnost, ať už v oblasti zdraví, klimatu, potravin, energetiky nebo digitalizace. Liga evropských pokročilých neutronových zdrojů (LENS) představila 11. února v Bruselu zásadní výsledky výzkumu neutronů a jejich přínos pro lidstvo.

LENS si pro své jednání mezi vědci a zástupci Evropské komise vybral více než sto let starou knihovnu Solvay v Bruselu. „Brusel z roku 1927 byste asi stěží poznali,“ zahájil kolokvium generální ředitel Evropského spalačního zdroje John Womersley. Pokračoval připomenutím nejslavnější páté Solvayské konference o elektronech a fotonech z roku 1927, kde hlavními aktéry byli Albert Einstein, Niels Bohr a Marie Sklodowská-Curie.

John Womersley

Bůh nehraje v kostky

Bůh nehraje v kostky,“ citoval Womersley slavný Einsteinův citát a zdůraznil, že výzkumné infrastruktury potřebují jasnou vizi toho, jak mohou přispět k řešení aktuálních společenských výzev. Na Johna Womersleyho navázala ředitelka synchrotronu ALBA Caterina Biscari z konsorcia LEAPS (League of European Accelerator-based Photon Sources), kterou tvoří převážně národní výzkumné infrastruktury. „Připravujeme naši pozici k misím Horizon Europe. Máme mnoho projektů, které vyvíjí nové přístupy ke správě dat, což je ve fotonových vědách naprosto klíčové,“ řekla Biscari.

Ředitel Institutu Laue-Langevin a předseda konsorcia LENS Helmut Schober se nebál přirovnat vědu ke stavbě domu. „Když stavíte dům, taky potřebujete ty nejlepší služby. Je to holistický přístup,“ řekl Schober. Díky novým poznatkům neutronové vědy, která zkoumá svět na atomové a molekulární úrovni, mohou vědci přispět například k přesnějšímu zacílení léčby rakoviny nebo viru HIV.

Helmut Schober

Role neutronů ve výzkumu léčby rakoviny

Maria Paula M. Marques z Univerzity v Coimbře v Portugalsku se věnuje vibrační spektroskopii. Její tým používá techniky rozptylu neutronů ke studiu změn, ke kterým dochází v buňce, je-li podrobena léčbě rakoviny. Jejich práce se zaměřuje na vodu uvnitř buněk a na to, jak lze tuto intracelulární vodu použít jako cíl pro protinádorová léčiva. V roce 2019 zvítězila Maria Marques v soutěži ISIS Society Impact Award, která poukazuje na vliv neutronové spektroskopie pro klinický výzkum s cílem zlepšit prognózu a kvalitu života lidí s rakovinou.

Klíčová je multidisciplinarita

Vždy stojíme mezi základním a klinickým výzkumem. Vyvineme-li nové léky, to, že je máme v laboratoři nikomu nepomůže,“ odpovídala Maria Marques na otázku Adama Tysona z Generálního ředitelství Evropské komise pro výzkum a inovace během závěrečného panelu, když se zeptal, s čím potřebují neutronové vědy pomoci. „Lidem z farmaceutických společností je obtížné vysvětlit výhody neutronové spektroskopie. Potřebovali bychom mít po ruce laboratoř molekulární biologie, abychom mohli být co nejflexibilnější,“ řekla Maria Marques.

Maria Marques

 

Liga evropských pokročilých neutronových zdrojů (LENS) je neziskové konsorcium, které usiluje o podporu spolupráce mezi evropskými poskytovateli neutronové infrastruktury, jejich uživatelů a posilování evropské neutronové vědy. 

Více informací o konsorciu LENS najdete na https://www.lens-initiative.org/

 

 

Připravila: Vlaďka Coufalová, Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR

Foto: LENS

Aktuality